World Vaping Day

The global celebration of electronic cigarette use

World Vaping Day - The global celebration of electronic cigarette use

Wereld Damp Dag – NL

wereld damp dagNu de e-sigaret zijn vijfde verjaardag nadert in Nederland is het tijd voor een feestje.

Oh, je weet nog niet wat een e-sigaret is? Laat me dat even uitleggen.

Een e-sigaret (of elektronische sigaret) is een apparaatje dat bestaat uit een batterij,een verdamper en een vloeistofhouder, waarmee een nicotinehoudende vloeistof kan worden verdampt. De ontstane damp wordt geinhaleerd.

De e-sigaret is bedoeld als alternatief voor de tabakssigaret, waarvan we inmiddels weten dat de tabaksrook niet goed is voor de gezondheid van de roker en de mensen daar omheen. De (witte) damp van de e-sigaret bestaat uit het onschadelijke propyleenglycol, een minimale hoeveelheid nicotine, een beetje water en wat geur- en smaakstoffen. Vergeleken met de meer dan 5300 stoffen (waarvan een aantal kankerverwekkend zijn) in rook is het een beter alternatief om nicotine te genieten.

En, om maar een fabeltje uit de wereld te helpen, nicotine is weliswaar verslavend maar niet of nauwelijks schadelijk bij normaal gebruik. Het wordt door diverse artsen en onderzoekers gezien als een geschikt middel om de schadelijkheid van tabaksrook te vermijden. Een uitspraak die dat het beste illustreert is de volgende:
“De American Association of Public Health Physicians (AAPHP) ondersteunt het gebruik van de elektrische sigaret als een produkt om tabaksschadelijkheid te vermijden. De AAPHP heeft de uitspraak gedaan dat elektrische sigaretten het leven kunnen redden van 4 miljoen van de 8 miljoen huidige volwassen Amerikaanse tabaksrokers die anders zullen sterven aan tabakgerelateerde ziektes in de komende 20 jaar.”

Bovenstaande uitleg is kort, maar wil je meer weten, er zijn in Nederland een aantal forums en organisaties, waar veel meer informatie te vinden is.

Weer terug naar de vijfde verjaardag, de e-sigaret is al sinds 2007 op de markt. Hoe kan het dan dat je er nog niet van gehoord hebt? Dat is simpel, in Nederland is het verboden om reclame te maken voor de e-sigaret. Ook is er weerstand vanuit de organisaties die zich toe leggen op het stoppen met roken. Het gaat te ver om in te gaan op hun beweegredenen, maar het is duidelijk een gemiste kans om het roken van tabak (en de gevolgen daarvan) terug te dringen. Toch zijn er, ondanks die weerstand, een groot aantal gebruikers van de e-sigaret, die vrijwel allemaal melden dat ze heel blij zijn dat ze een alternatief hebben gevonden voor de tabakssigaret.

Dit is overigens geen fenomeen dat beperkt is tot Nederland, ondanks alle weerstand zijn er alleen maar gebruikers bijgekomen, en wel zoveel dat gesproken mag worden van miljoenen gebruikers wereldwijd. Vandaar ook dat organisaties in verschillende landen hebben besloten om een Wereld Damp Dag te organiseren.

Zou je, als tabaksroker, de e-sigaret eens willen proberen of wil je er meer over weten? Dat kan, er zijn een twintigtal aktieve Nederlandse webshops en natuurlijk is er meer informatie te vinden via onderstaande links.

 

 


Informatie in Nederland

contact: info [AT] stelda [DOT] nl
www.stelda.nl    consumentenorganisatie
www.esigbond.nl    branchevereniging
www.esigaret.nl    gebruikersforum
www.freesmokers.nl    gebruikersforum
www.e-roken.net    gebruikersforum
www.elektrisch-roken.com  gebruikersforum
www.kcer.nl    informatiesite